Cytuj:
ale tylko W CELACH EDUKACYJNYCH
Chyba daruję Wam to kazanie...
Cytuj:
A ja mam takie pytanie: przyjmijmy że ktoś ma normalną legalną cyfre+ w kabinie i chodzi mi oto skąd wie jak odpowiednio ustawić talerz, czy robi się to tak jak ze zwykłą siatkową anteną że ruszamy nią powoli i patrzymy jednocześnie na telewizor i sprawdzamy czy łapiemy sygnał, lub czy poprawia się jego jakość Question
Można tak, ale w praktyce jest to bardzo trudne (czasami wręcz niewykonalne). Kompas może okazać się tutaj niezbędny.
Cytuj:
Bo słyszałem że monterzy mają jakieś urządzonko, bliżej mi nieznane które pomaga im w odpowiednim ustawieniu talerza.
Oni mają wskaźnik siły sygnału, ale tak naprawdę to jest tylko wspomagacz zwykłego kompasu
Cytuj:
jak to wygląda z instalacją tego wszystkiego, nie ma jakichś dużych problemów i da rade samemu to zrobić czy trzeba by jakiegos speca wezwac?? Smile Chodzi mi o laptop + tuner tv usb
Każdą opcję dasz radę wykonać samemu. To jest "minuta pięć". Parę kabelków do podłączenia i tyle. Trochę więcej czasu pewnie zejdzie na ustawienie talerza.
Cytuj:
ale jak stoisz na odludziu to tylko kompas Smile
Przy bezchmurnej pogodzie można ustawiać względem Słońca. Ponieważ nie mam kompasu zwykle korzystam właśnie z tej dogodności. Ponieważ jednak na ciężarówce trzeba to robić dość często, przy różnej pogodzie i o różnych porach dnia i tak warto zaopatrzyć się w kompas. Zwłaszcza, że metoda jest skuteczna tylko w godzinach około-południowych. Nie wiem czy dałoby się to zrobić np. o 18.
[ Dodano: Sob, 01.12.2007, 18:49 ]
Cytuj:
a do laptopa podłącza się tylko samą antene tak?
bo interesuje mnie taki tuner tv do laptopa:
http://allegro.pl/item273815577_tuner_t ... cyfra.html
i on ma tylko wyjscie antenowe i jeszcze widze z boku tam wyjscie na 2x Audio i Video ...
lub taki:
http://allegro.pl/item277515310_tuner_z ... ilot_.html
Te tunery nie obsługują telewizji satelitarnych tylko naziemne! Jeżeli Ty chcesz cyfrę+ to oprócz tego, że ma być to tuner sat, to musi jeszcze mieć czytnik kart dekodujących. Takie cacko widziałem za ponad 500zł...
Cytuj:
W cyfrowych tunerach jest zazwyczaj skala jakość i siła sygnału. I na podstawie tych parametrów sobie ustawiasz... Kompas jest tu raczej zbędny, wystarczy popatrzeć na drzewa.
Kompas jest niezbędny. Patrząc tylko na te wskaźniki siły i jakości guzik ustawimy.
Ustawienie pionu to pikuś. Na początek trzeba go dać "na czuja". Po ustawieniu satelity pod odpowiednim kątem w poziomie ustawienie pionu to kwestia paru sekund.