Na BY nie jeździłem, ale jeździłem na Rosję na Obwód Kaliningradzki to mogę Ci powiedzieć w skrócie jak wygląda przeprawa przez granicę, myślę, że wszędzie procedury są takie same.
Wjeżdżasz na terminal od Polskiej strony, masz "bramki" tam meldujesz się u pogranicznika. Dajesz paszport i dowody rejestracyjne. Tam cię zameldują, wydadzą "identyfikator", przejeżdżasz przez wagę, zapala się zielone i jedziesz na parking i udajesz się do celników. Idziesz do okienka i podajesz paszport, CMR, dowody rejestracyjne i identyfikator. Tam celnik sprawdzi wszystko i powie, czy masz jechać czy udajesz się na rentgen. Jak masz jechać to wyjeżdżasz z parkingu do wyjazdowego pogranicznika, zatrzymujesz się i dajesz CMR. Obejdzie zestaw, jak będzie chciał żebyś otworzył mu skrzynki czy paleciare musisz to zrobić. Jak wszystko ok, odda ci CMR i jedziesz. Wyjeżdżasz z Polski, przejeżdżasz przez miedze, wjeżdżasz na RUS. Zatrzymujesz się przy pograniczniku, dostajesz "kartonik" (kawałek kartonika, odpowiednik naszego identyfikatora), pokazujesz paszport i jedziesz na kanał. Zatrzymujesz się przed kanałem i czekasz tak długo aż przyjdą celnicy i pozwolą Ci na wjazd. Wjeżdżasz na kanał, idziesz do okienka, pokazujesz CMR, kartonik, dowody rejestracyjne, paszport i zezwolenie. Po wstępnej weryfikacji drugi celnik z psem obchodzi zestaw i może poprosić cię o tradycje, w przypadku Kaliningradu stawka dla niego to 100 rubli. Po kontroli oddają ci wszystko co im dałeś i dostajesz dodatkowo 2 karteczki, jedną zachowujesz do momentu przekraczania granicy w drodze powrotnej.
Jedziesz na tamożnie, tam oczywiście cię ważą, dajesz wszystkie dokumenty (oraz jedną z karteczek, które dostałeś na kanale) oraz dołączasz w środek paszportu tradycje. W przypadku Kaliningradu to 500 rubli. Celnik sprawdzi wszystko i powie, czy jedziesz czy jeszcze masz zrobić rentgen. Jak powie, że jechać, oddaje ci wszystko, stawia pieczęć w paszporcie i zezwoleniu i zmykasz. Jedziesz do pogranicznika wyjazdowego, oddajesz "kartonik", który dostałeś przy wjeździe, pokazujesz z daleka paszport i witamy w RUS.
To tak w skrócie opisałem.