Witam z Estonii (m. Tartu)
Złapałem niezabezpieczoną sieć WiFi więc mogę napisać parę słów o zakupionej kamerce.
Po paru dniach użytkowania stwierdziłem, że zakupiony model to - badziewie
.
Ponieważ do testów użyłem karty 8GB by mieć nagrany cały dzień pracy, byłem zmuszony często wyciągać kartę by skopiować pliki na HDD w laptopie. Okazało się, że podczas częstego wyciągania oraz wkładania karty uszkodziło się gniazdo - obecnie nie mogę karty włożyć gdyż nie zaskakuje
.
Kolejny zauważony problem, to czas nagrywania. W menu ustawiłem maksymalny czas nagrań = 10 min. i tu "doopa blada"
, nagrywa lecz z minimalnym czasem 2 minuty. Kolejny problem to używanie diod podczerwieni - są niepotrzebne, chodzi tu bardziej o gadżet oraz marketing. Niczemu nie służą chyba bardziej przeszkadzają. Nagrywałem w trzech możliwych rozdzielczościach, jak będę miał chwilę ( i chęci "zabawy"
próbki wrzucę na YT. Jakość nagrań jest dobra.
Wnioski:
- Można używać lecz należy zakupić kartę 32GB - by zbyt często nie wkładać i nie wyciągać z kamerki,
- zbyt delikatna,
- jest podobny model chyba o 80 PLN droższy lecz wykonanie lepsze, obudowa obiektywu nie powinna być "karbowana" lecz gładka, widziałem u kolegi - lepiej pracuje.
- myślę, że oprogramowanie (soft) tej kamerki jest do kitu w związku z czym "pracuje" jak sobie chce.
- kamerka nie ma możliwości by ją rozkręcić ( podczas "otwierania-rozbierania" można uszkodzić obudowę) w celu wymiany gniazda kary pamięci.
- wydaje mi się, że ponieważ są to początki zabawy w rejestrację jazdy, należy poczekać by producenci dopracowali takie urządzenia lepiej, mam nadzieję że wybór będzie lepszy i większy a i cny bardziej dostępne. Dzięki takim "testerom" jak niektórzy tu zabierający głos - pozostali z zyskają.
Jak zjadę do domku zakupię tańszy model za 190 PLN jak w opisywanym artykule ( patrz post wyżej ) .
.
To tyle po paru dniach użytkowania, jak coś jeszcze zauważę to w miarę możliwości będę pisał.
Pozdrawiam ze "skróconego"
weekendu w Estonii .